Førjulspuslerier

Det har gått lang tid siden jeg skrev noe her på bloggen, så jeg tenkte det var på høy tid med en oppdatering så her er et lite innblikk i det jeg har puslet med i det siste.

Gluten- og laktosefri julemat.

Det går ubønnhørlig mot jul og med to i familien som ikke tåler gluten og laktose må det planlegges litt i forveien.

Her i huset serveres det ribbe med julepølser og innmatpølse julekvelden. Pølser er ofte tilsatt både melk og mel, så når man skal handle inn julepølser må innholdsfortegnelsen studeres nøye på forhånd. Heldigvis har Gilde både julepølse og innmatpølse uten gluten og laktose, så den saken er grei. Men så var det tilbehøret da; Vi pleier å ha ribbe etter Gausdal-metoden så da trengs det lefser og rødkål.  Rødkål er uten gluten og laktose så den krever ingen ekstra innsats. Lefsene er det verre med. Det er mulig det finnes ferdige lefser uten gluten, men jeg har ikke funnet det ennå. Derfor var det bare å ta fram steketakka og bake dem selv.

Jeg søkte meg fram til flere glutenfrie lefseoppskrifter på nettet og falt ned på en oppskrift fra Norsk tradisjonsmat  men byttet ut semper-melet med "hvetemelerstatning for finbakst og mat" fra Bakefri. Jeg synes dette melet gir et bedre resultat, men du kan selvsagt bruke det glutenfrie melet du har.

Glutenfrie lefser

1 pakke potetmos, vanlig
1 ss margarin
1 ts salt
5 dl melk
400 - 500 g glutenfri hvetemelerstatning


1. Lag potetmos etter oppskrift på pakken, men bare med melk. Når mosen er nesten kald, knar du inn melet til det blir godt å kjevle.

2. Kjevl ut til tynne leiver og stek på varm takke, lag 10 - 12 emner. Jo større lefse, jo vanskeligere er det å få den hel på takken. Jeg laget mine 25 - 30 cm i diameter. Blir de større går de lett i stykker før de er stekt. Bruk godt med mel under kjevlingen. Leiven kan rulles på bakstepinne når du skal flytte den over på takken. Legg lefsene i klede med plast utenpå etter hvert som de er stekt. Dette er for at lefsene skal holde seg myke.

Når lefsene var avkjølt la jeg matpapir mellom hver lefse, pakket det inn i plast og la det i fryseren fram til dagen før de skulle brukes.

Erfaring: Lefsene bør nok ikke fryses. De ble veldig tørre og sprakk opp når de ble rullet. Dermed er det nok tilbake til internett for å finne en god oppskrift som ikke blir tørr.


Ingen jul uten ny pynt til juletreet


I tillegg til mat er som kjent pynt en viktig del av julen. Her hos oss har vi en forkjærlighet for "gammeldags" pynt og har for hvert år utvidet pynten med enten fine figurer i tre som gjerne er kjøpt på julemarked, håndmalte julekuler eller hjemmelaget pynt. 

Årets tilskudd er i messing og kobber. Figurene har blitt produsert under utallige timer med juveler-sag, fil og pussemiddel i hobbykroken. 

Jeg har under produksjonen erfart at det er forbausende tungt å sage i messing, så det blir nok ikke førstevalget neste gang det skal lages juletrepynt. Resultatet er jeg allikevel ganske fornøyd med. 


Det var alt for denne gang. Husk å kose dere nå i adventstiden. 








Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Lag din egen leppepomade

Sydilla

Tøyposer til feriebagasjen